donderdag 4 juli 2013

209. Handwerken uit Noorwegen / Needlework from Norway


Even een onderbreking van m’n zomerreces om jullie te laten meegenieten van enkele prachtige of aparte dingen op handwerkgebied die ik tijdens m’n vakantie in Noorwegen heb gezien.
Just a short break of my long summerholiday to give you a chance to also enjoy some beautiful pieces of needlework I saw in Norway.
Allereerst dit prachtige gebreide dekentje. Ik kan me herinneren dat er in de jaren ’50 nog vrouwen waren die dit kunstbreien op bestelling maakten. Wordt het in Nederland nog gedaan?
First of all this beautiful knitted blanket. I remember that in the late fifties there were still women who could make this on request. Are there people who know how to do it?


Twee prachtige doeken met hardanger borduurwerk.
Two pieces of hardanger embroidery.Een dame in klederdracht, en een onderdeel van een dracht uit een andere streek.
A lady in a traditional costume, and a piece of another costume.Een quilt in het Folkemuseum in Oslo.
A quilt I saw in the Folk Museum in Oslo.


Een prachtig geborduurd (nieuw) hesje in een winkeltje vol met gebreide truien.
A beautiful embroidered (new) jacket in a shop full of knitted sweaters.

En hier zie je zo'n prachtige trui. 
And here you see such a beautiful knitted sweater. 


En als laatste: enkele wc-rolvrouwtjes met prachtige jurkjes!
And some toiletpaper-ladies with beautiful dresses!


Ik wens iedereen nog een mooie voortzetting van de zomer!
I wish everybody a beautiful summer!

9 opmerkingen:

 1. Oh Marjo, die trui!!!!!!!!!!!! PRACHTIG en wat een mooi handwerk. wat zul je genoten hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, mooi is-tie! Maar ik moet eerlijk zeggen dat mijn man zo'n trui heeft, en 'm nooit draagt omdat hij te warm is. Ik aai 'm zo nu en dan in de kast...

   Verwijderen
 2. AAHH bofkont! Wat een heerlijk iets om op je vakantie te mogen bezoeken! Zo'n trui heb ik ook wel eens gebreid, die brei je in de rondte en dan knip je hem van voren open (dat is heel eng, in je gedachten valt heel die trui al helemaal uit elkaar) en daar naai je dan een stoffen/geborduurd beslag op.
  Kunstbreien wordt nog steeds gedaan, ik heb er ook een boekje van (ergens) maar je hebt er speciale naalden voor nodig en die zijn best wel aan de prijs.
  En die wc-dametjes, hahaha, die herken ik ook nog wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig is de trui, ik heb ook zo'n trui die te warm was, ik heb m.v doorgeknipt en er een bies om gezet met een rits, nu draag ik hem gewoon als jas. Mooie handwerkjes laat je zien, vooral het Hardanger vind ik prachtig en zie je ook wel veel. Hebben jullie een beetje genoten? Groeten Tiny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. tiny, we hebben een heerlijke vakantie gehad. Wat een landschappen, een constante ansichtkaart... Qua prijzen waren we wel blij toen we in Zweden aankwamen! En ook daar is het landschap prachtig, maar glooiender, minder heftig. En als ik m'n man 's lief aankijk, mag ik misschien ook wel de schaar in z'n trui zetten. Probleem is alleen dat ik een stukje kleiner ben en bijna verdrink in die trui (heb 'm al 's stiekem gepast...).

   Verwijderen
 4. Wat een prachtige dingen heb je al gezien, vooral die kleden van hardanger borduurwerk. Volgens mij is het een prachtig land met zoveel cultuur en natuur.
  groet, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk om op deze manier mee te genieten van al die prachtige handwerken uit zo'n eveneens prachtig land. Dat was dubbel genieten, denk ik.
  Groet van Maria.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig dat borduurwerk en dat gebreide dekentje.
  Hier, in het oosten van het land, zie ik op kinderwagens van Turkse kindjes wel gebreide dekentjes liggen. Maar niet zo mooi als deze.
  Groet van Ellie.

  BeantwoordenVerwijderen